Ελληνικά   English   

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εδώ και μισό αιώνα περίπου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων (νυν Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων), γράφει τη δική της, ξεχωριστή ιστορία. Μια ιστορία γάλακτος με πρωταγωνιστές τη μοναδική φύση της περιοχής, τους κτηνοτρόφους παραγωγούς και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ιδρύθηκε το 1963 από παραγωγούς της περιοχής μέσω των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών τους. Η Ένωση όλα αυτά τα χρόνια διέγραψε μια αξιοπρόσεκτη πορεία, σε εποχές αρκετά δύσκολες για το συνεταιριστικό κίνημα, με πολλές αντιξοότητες, που όμως ξεπεράσθηκαν και σήμερα χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον υγιείς, δυναμικές και συνεχώς εξελισσόμενες οργανώσεις.

Οι δραστηριότητες και τα προϊόντα του Συνεταιρισμού συνοπτικά είναι:
  • Συγκεντρώνει αιγοπρόβειο γάλα από τουλάχιστον 1.100 κτηνοτροφικές μονάδες, παραγωγών μελών του και μη, στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, καθώς και από παραγωγούς των ορεινών περιοχών Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, με ιδιόκτητο στόλο ισόθερμων βυτίων γάλακτος.
  • Διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, που λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Εθνικών κανονισμών και της Ε.Ε., σε οικόπεδο έκτασης 16.042 m2 με κτίρια 3.940 m2.
  • Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις ψυκτικών θαλάμων, αποθήκευσης των ετοίμων προϊόντων σε οικόπεδο 7.074 m2, συνολικού εμβαδού θαλάμων 3.240 m2 , (23.000 m3 περίπου).
  • Λειτουργεί σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο χημικό και μικροβιολογικό εργαστήριο ελέγχου α’ ύλης γάλακτος, α’ υλών ζωοτροφών και ετοίμων προϊόντων.
  • Στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού συγκαταλέγεται επίσης μονάδα βιολογικού καθαρισμού, εγκατεστημένη σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 28.430 m2.
  • Συνολικά ο Συνεταιρισμός διαθέτει 19 οικόπεδα και αγροτεμάχια, με συνολική έκταση 128.261 m2 με κτιριακές εγκαταστάσεις 9.549 m2 .
Με σήμα κατατεθέν την ποιότητα και κύριο προϊόν την παραδοσιακή Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ του «Συνεταιρισμού Καλαβρύτων» ή της «Ένωσης Καλαβρύτων» όπως είναι γνωστή στους καταναλωτές, αλλά και με παραγωγή εξαιρετικού γίδινου τυριού, ημίσκληρου τυριού, ανθότυρου, μυζήθρας ξηρής, βουτύρου γάλακτος και πρόβειου γιαουρτιού, προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό, μέσω κυρίως της μεγάλης αλυσίδας τροφίμων «Σκλαβενίτης», απαράμιλλα ποιοτικά και γευστικά τυροκομικά προϊόντα.

Διαθέτει επίσης:
  • Δύο συγκροτήματα αποθήκευσης και παραγωγής μιγμάτων ζωοτροφών.
  • Τέσσερα υποκαταστήματα εμπορίας ζωοτροφών, λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού, στα Καλάβρυτα, στην Κλειτορία, την Ψωφίδα και τη Δάφνη.
  • Κατάστημα πώλησης κτηνιατρικών και γεωργικών φαρμάκων στα Καλάβρυτα.
  • Κατάστημα λιανικής πώλησης των τυροκομικών προϊόντων του στα Καλάβρυτα.

Ο Συνεταιρισμός απασχολεί 20 μόνιμους εργαζόμενους (οι 11 εξ αυτών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και 68 εποχικούς (6 εξ αυτών με πτυχία ΑΕΙ – ΑΤΕΙ), με υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας και επαγγελματικής κατάρτισης.

Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα τελευταία χρόνια τα 18 εκ. ευρώ ετησίως, και που το 2013 ξεπέρασε τα 20εκ. ευρώ με κέρδη προ φόρων κατ’ έτος άνω του 1,0 εκ. ευρώ, ίδια κεφάλαια που ήδη προσεγγίζουν τα 10,0 εκ. ευρώ και ποσοτικές πωλήσεις που διατηρούν την δυναμική τους, ο Συνεταιρισμός απολαμβάνει επιχειρηματική υγεία, διασφαλίζοντας για τους κτηνοτρόφους ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον, παρά τα τρομερά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.​