Ελληνικά   English   

ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Σαλάτες
80γρ ντομάτα κομμένη σε κύβους
60γρ αγγούρι κομμένο σε φέτες ξεφλουδισμένο
50γρ τυρί Φέτα κομμένη σε κύβους
20γρ κρεμμύδι ξερό ροδέλες
10γρ πιπεριά πράσινη κομμένη σε φέτες
10γρ χορταρικό εσκαρόλ
Λίγο ρίγανη
4 ελιές μαύρες
40γρ ελαιόλαδο με ξύδι, αλάτι και πιπέρι

Τρόπος σύνθεσης 
Πλένουμε καλά όλα τα σαλατικά μας. Κόβουμε σε χοντρούς κύβους τις ντομάτες, τα αγγούρια και τη φέτα. Τοποθετούμε το εσκαρόλ στη βάση του μπωλ και κατόπιν, με διαδοχική σειρά, τοποθετούμε τις ντομάτες, τα αγγούρια, το κρεμμύδι που έχουμε κόψει ροδέλες, τη φέτα, τις ελιές και τη ρίγανη. Τέλος ραντίζουμε με το λαδόξυδο κατά βούληση.
Ορεκτικά
80γρ τυρί φέτα
20γρ πιπεριά πράσινη
40γρ ντομάτα ροδέλα
20γρ παρθένο ελαιόλαδο
Ρίγανη βουνού τριμμένη

Τρόπος παρασκευής 
Κόβουμε ένα χοντρό κομμάτι φέτας, τοποθετούμε μια ροδέλα φρέσκιας ντομάτας, ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά και το ψήνουμε στα κάρβουνα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο για 5 - 7 λεπτά περίπου ή σε ένα τσερκάκι στρογγυλό. Κατόπιν, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο, το πασπαλίζουμε με ρίγανη και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
80γρ μελιτζάνες τηγανιτές (χοντρές ροδέλες)
40γρ σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
40γρ τυρί Φέτα τριμμένη πιπεράτη
1γρ θυμάρι

Για τη σάλτσα ντομάτας 
100γρ ντομάτα φρέσκια κομμένη κονκασέ
30γρ κρεμμύδι τριμμένο
5γρ σκόρδο
10γρ φύλλα φρέσκου βασιλικού

Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τις αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας με το βασιλικό. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και ρίχνουμε επάνω μια κουτάλια σάλτσα. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά. Όταν βγάλουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο, ρίχνουμε το τριμμένο πιπεράτο τυρί Φέτα και λίγο φρεσκοτριμμένο θυμάρι.
3 αυγά
60γρ ντομάτα ξεφλουδισμένη
50γρ τυρί φέτα σε τετράγωνα κομμάτια
40γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20γρ πιπεριά πράσινη
50γρ ελαιόλαδο
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τρόπος παρασκευής 
Τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια μέχρι να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε τα αυγά σιγά-σιγά αφού πρώτα τα χτυπήσουμε ελαφρώς σε ένα μπωλάκι. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε ρίχνοντας τις πράσινες πιπεριές και τη φέτα. Τα αφήνουμε στη φωτιά για δέκα λεπτά και σερβίρουμε τρίβοντας μαύρο πιπέρι.
80γρ τυρί φέτα
50γρ ηλιέλαιο για τηγάνισμα
20γρ βατόμουρο πούλπα
30γρ λεμόνι χυμός
20γρ αλεύρι μαλακό

Για τη σάλτσα βατόμουρο 
50γρ μαρμελάδα βατόμουρο
20γρ χυμός λεμονιού

Τρόπος παρασκευής 
Κόβουμε το τυρί Φέτα σε ένα τετράγωνο μεγάλο κομμάτι. Το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Το περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε στο πιάτο και το συνοδεύουμε με τη σάλτσα από το βατόμουρο.
400γρ τυρί φέτα
300γρ κολοκύθι τριμμένο
80γρ κρεμμύδι ξερό
4 αυγά
80γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ ελαιόλαδο
10γρ ξύδι
8γρ αλάτι
5γρ πιπέρι άσπρο
150γρ ηλιέλαιο για το τηγάνι

Για τη σάλτσα 
80γρ ψητή πιπεριά Φλωρίνης λυωμένη και ανακατεμένη με 50γρ ελαιόλαδο
2γρ μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι - πιπέρι - κίμινο

Τρόπος παρασκευής
Τρίβουμε ωμά τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε τη φέτα, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, τα αυγά, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το μισό αλεύρι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε. Φτιάχνουμε μικρούς κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο. Σερβίρουμε αφού πρώτα έχουμε τοποθετήσει τη σάλτσα μας στη βάση του πιάτου.
80γρ αβοκάντος (λίγο ώριμο)
60γρ τυρί φέτα
20γρ ελαιόλαδο
10γρ χυμός φρέσκου λεμονιού
10γρ λιαστή ντομάτα
0,5γρ σκόνη κρόκο Κοζάνης
0,1γρ κόκκοι μαύρο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής 
Καθαρίζουμε και κόβουμε το αβοκάντος σε μικρούς κύβους. Το τοποθετούμε σε ένα μπωλ και το περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το τυρί Φέτα που έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε με τη ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και τον κρόκο Κοζάνης. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί. Σερβίρουμε σε σκεύος της επιλογής μας και γαρνίρουμε με το μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
1 τμχ. Βάση αλμυρής τάρτας (έτοιμη ψημένη από το super market)

Για το μίγμα του κιμά: 
50γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
30γρ. Κρεμμύδι
10γρ. Ηλιέλαιο
Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
100γρ. Τυρί φέτα
50γρ. Ντομάτα κομμένη ροδέλα
10γρ. Ελαιόλαδο
Ρίγανη

Τρόπος παρασκευής 
Τοποθετούμε στη βάση της τάρτας το μίγμα του κιμά που έχουμε τσιγαρίσει ελαφρώς. Σκεπάζουμε με μια χοντρή ροδέλα ντομάτας και συνεχίζουμε ρίχνοντας το τυρί Φέτα κομμένη σε κύβους επάνω στη ντομάτα. Τοποθετούμε την τάρτα για δέκα λεπτά στο φούρνο. Σερβίρουμε προσθέτοντας ελαιόλαδο και ρίγανη.
40γρ. Μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
40γρ. Κολοκύθι κομμένο σε κύβους
40γρ. Πιπεριά κόκκινη κομμένη σε φέτες τετράγωνες
30γρ. Πιπεριά κίτρινη κομμένη σε φέτες τετράγωνες
40γρ. Τυρί Φέτα κομμένη σε κύβους
30γρ. Ντομάτα λιαστή κομμένη σε φέτες τετράγωνες
20γρ. Κρεμμύδι ξηρό κομμένο σε φέτες τετράγωνες
Διάφορα μυρωδικά(άνηθος,θυμάρι κ.λ.π.)

Για τη σάλτσα: 
20γρ. Ελαιόλαδο
5γρ. Ξύδι μπαλσάμικο
5γρ. Σκόρδο

Τρόπος παρασκευής 
Κόβουμε τα είδη που θα αποτελέσουν το σουβλάκι μας, σύμφωνα με τη συνταγή. Τα μαρινάρουμε για μισή ώρα μέσα στη σάλτσα με το ελαιόλαδο και το ξύδι. Κατόπιν ετοιμάζουμε το σουβλάκι και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Το πασπαλίζουμε με αρωματικά βότανα και το σερβίρουμε με αρωματικό ρύζι από κροκό Κοζάνης.
100γρ. Πατάτες ψητές στο αλουμινόχαρτο
75γρ. Τυρί φέτα τριμμένη
30γρ. Σάλτσα πέστο
20γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
1γρ. Μπούκοβο

Για τη σάλτσα πέστο: 
100γρ. Ελαιόλαδο
50γρ. Ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός
40γρ. Πολτοποιημένο σκόρδο
Τρόπος παρασκευής 
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο. Όταν ψηθούν τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Με το πιρούνι τις πατάμε στη μέση ώστε να δημιουργηθεί ένα βαθούλωμα. Γεμίζουμε με μια κουταλιά σάλτσα πέστο, τη κάθε μισή πατάτα. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον επάνω στη σάλτσα και συνεχίζουμε ρίχνοντας την τριμμένη φέτα. Τοποθετούμε το ταψάκι για δέκα λεπτά στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρουμε προσθέτοντας αρωματικό καυτερό μπούκοβο.
Για τη φέτα: 
90γρ. Τυρί φέτα
15γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40γρ. Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
’νηθος ψιλοκομμένος
10γρ. Χυμός λεμονιού

Για τη πιπεριά: 
20γρ. Ελαιόλαδο
60γρ. Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
5γρ. Ξύδι

Τρόπος παρασκευής 
Κόβουμε το τυρί Φέτα σε ένα τετράγωνο μεγάλο κομμάτι. Το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Το περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. Τηγανίζουμε την πιπεριά σε καυτό λάδι και τη σβήνουμε με ξύδι.
Κυρίως πιάτα
180γρ. Ψαρονέφρι
50γρ. Πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
30γρ. Πράσινες πιπεριές
100γρ. Τυρί φέτα
30γρ. Φρέσκο βούτυρο
50γρ. Κρεμμύδι ξερό
Αλάτι, πιπέρι μαύρο 
Ρίγανη
Θυμάρι

Τρόπος παρασκευής 
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε. Στο κέντρο του κρέατος τοποθετούμε κατά μήκος τις κομμένες σε φέτες πιπεριές, τα κρεμμύδια και το τυρί Φέτα που έχουμε κόψει μπαστουνάκια. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό, το αλείφουμε με το φρέσκο βούτυρο, τα μυρωδικά και το ψήνουμε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο. Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες και το συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.
250γρ. Μελιτζάνες κομμένες στη μέση
80γρ. Ελαιόλαδο
80γρ. Κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
10γρ. Σκόρδο
60γρ. Τυρί φέτα
50γρ. Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
Θυμάρι
Ανηθος

Τρόπος παρασκευής 
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε με ελαιόλαδο. Τις κρατάμε στη άκρη να στραγγίξουν και ετοιμάζουμε μια σάλτσα ντομάτας με σκόρδο και μυρωδικά. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκι και τις γεμίζουμε με την σάλτσα ντομάτας. Ψήνουμε στο φούρνο τις μελιτζάνες με την ντομάτα για 20 περίπου λεπτά. Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε τα κομμάτια της φέτας επάνω στην σάλτσα ώστε να λιώσουν. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο άνηθο και κόκκινη γλυκιά πάπρικα.
250γρ. Καλαμάρια μεγάλα
70γρ. τυρί Φέτα
40γρ. Πιπεριές κόκκινες
40γρ. Πιπεριές πράσινες
Αλάτι, πιπέρι
30γρ. Χυμό λεμονιού
40γρ. Ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής 
Πλένουμε τα καλαμάρια και αδειάζουμε τα εντόσθια και την άμμο τους. Τα τρίβουμε με το 1/3 του χυμού του λεμονιού. Γεμίζουμε το κάθε καλαμάρι με 15 γρ. πιπεριές κόκκινες, 15 γρ. πιπεριές πράσινες, 15 γρ. κρεμμύδι ξερό, 15 γρ. ντομάτα, και 20 γρ. τυρί φέτα ποπ. Τα δένουμε στην άκρη (χρησιμοποιούμε μια οδοντογλυφίδα, για να μην αδειάσουν). Τα ψήνουμε στην σχάρα σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε την σάλτσα με το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού. Όταν ψηθούν τα καλαμάρια, σερβίρουμε ρίχνοντας το λαδολέμονο κρύο.
1000γρ. Κοτόπουλο ρολό
300γρ. Τυρί φέτα
100γρ. Πιπεριές κόκκινες
100γρ. Πιπεριές πράσινες
50γρ. Χυμός λεμονιού
50γρ. Κρεμμύδια
3τμχ. Αλάτι, πιπέρι άσπρο, πάπρικα γλυκιά

Τρόπος παρασκευής 
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κοτόπουλο αφαιρώντας όλα τα κόκκαλα και το αλατοπιπερώνουμε. Το γεμίζουμε κατά μήκος με τις κομμένες σε φέτες πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τυρί Φέτα που έχουμε κόψει σε μπαστουνάκια. Τυλίγουμε το κοτόπουλο σε ρολό, το αλείφουμε με το φρέσκο βούτυρο, την πάπρικα, το χυμό του λεμονιού και το ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια φωτιά. Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες και το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου ριγανάτες και επί πλέον κομμάτια φέτας.
Γλυκά
Για την γέμιση, δοσολογία 
200γρ. τυρί Φέτα μαλακό
50γρ. Μέλι
50γρ. Κρέμα γάλακτος
15γρ. Κορν φλάουερ
2γρ. Πιπερόριζα

Για το σιρόπι, δοσολογία: 
300γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
100γρ. Μέλι
200γρ. Νερό
Τρόπος παρασκευής 
Γέμιση: τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Σιρόπι: τα βράζουμε όλα μαζί για 1 λεπτό από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Τρόπος σύνθεσης 
Παίρνουμε δυο φύλλα κρούστας τα οποία έχουμε τετραγωνίσει και τα αλείφουμε με λιωμένο χλιαρό φρέσκο βούτυρο. Αλείφουμε δηλαδή το ένα φύλλο με βούτυρο και πασπαλίζουμε πάνω στο φύλλο κρούστας σουσάμι, ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη τριμμένη πιπερόριζα. Τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο από πάνω επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία. Στο κέντρο του φύλλου τοποθετούμε μια κουταλιά μους φέτας και το κλείνουμε σαν πουγκάκι. Αφού φτιάξουμε όλα τα πουγκάκια, τα τηγανίζουμε με λάδι (ηλιέλαιο) το οποίο δεν πρέπει να καίει πολύ. Εφόσον τα έχουμε τηγανίσει, έχουμε φτιάξει από πριν σιρόπι 31 γράδα (πυκνότητα) το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό. Τοποθετούμε μέσα στα πουγκάκια το σιρόπι και τα αφήνουμε για 2 λεπτά περίπου να τραβήξουν. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να στραγγίξουν λίγο. Αφού στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε πιάτο ή πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι, ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη τριμμένη πιπερόριζα.
Πάστα φλώρα, δοσολογία: 
250γρ. Αλεύρι μαλακό
125γρ. Βούτυρο φρέσκο
60γρ. Ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 βανίλια

Μους φέτας, δοσολογία: 
300γρ. τυρί Φέτα μαλακή
50γρ. Μέλι
100γρ. Κρέμα γάλακτος ζωϊκή
4γρ. Κάρδαμο
1 Βανίλια
ξύσμα λεμονιού

Γκανάζ σοκολάτας, δοσολογία: 
150γρ. Γάλα
20γρ. Γλυκόζη
300γρ. Σοκολάτα υγείας
Τρόπος παρασκευής 
Πάστα φλώρα: Τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του μίξερ με το φτερό και τα χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθούν και γίνουν μια εύπλαστη ζύμη. 
Μους φέτας: Τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του μίξερ με το σύρμα και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουν μια σταθερή δομή. 
Γκανάζ σοκολάτας: Βράζουμε το γάλα με τη γλυκόζη και παράλληλα έχουμε ψιλοκόψει τη σοκολάτα. Αφού βράσει το γάλα, το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα έως ότου ομογενοποιηθεί.
Τρόπος σύνθεσης 
  1. Φτιάχνουμε βάσεις από ταρτάκια με ζύμη πάστα φλώρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Στην συνέχεια χτυπάμε το μους φέτας και το βάζουμε μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και ενός κορνέ κατσαρού Νο 10 και γαρνίρουμε πάνω στα ταρτάκια φτιάχνοντας ένα μικρό βουναλάκι. Βάζουμε τα ταρτάκια στην κατάψυξη για 2 ώρες περίπου μέχρι να παγώσουν καλά.
Τέλος, αφού παγώσουν καλά, έχουμε έτοιμο το γκανάζ σοκολάτας, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και βουτάμε τα ταρτάκια μέχρι το χείλος από το ταρτάκι (δηλαδή το μους φέτας) και τα βάζουμε επάνω σε μια σχάρα να στραγγίξουν καλά. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσουν για 30 λεπτά περίπου. Αφού παγώσουν τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα και σερβίρουμε τοποθετώντας πάνω σε κάθε ταρτάκι φράουλας ή φραγκοστάφυλλο ή φυσαλίδα.
Α. μείγμα: 
250 γρ. Κρέμα γάλακτος
100 γρ. Μέλι

Β. μείγμα: 
7γρ. Φύλλα ζελατίνας
350γρ. τυρί Φέτα μαλακή

Γ. μείγμα: 
1 Βανίλια
20γρ. Λικέρ κουαντρό
Για τη σάλτσα φράουλας
100γρ. Πουρέ φράουλας
30γρ. Ζάχαρη
15γρ. Λικέρ tia maria
Τρόπος παρασκευής 
  1. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και πάνω στη φωτιά τα υλικά του μείγματος Α΄ (κρέμα γάλακτος, μέλι) μέχρι να φτάσουν στο σημείο βρασμού.
  2. Παράλληλα έχουμε βάλει μέσα στο κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνας έτσι ώστε να μαλακώσουν ικανοποιητικά.
  3. Αφού βράσει το γάλα με το μέλι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  4. Προσθέτουμε και τα υλικά του μείγματος Γ' (τυρί Φέτα, βανίλια, κουαντρό) ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα χειρός μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση όλου του μείγματος και περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι.
  5. Σερβίρουμε σε ποτήρια της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν καλά για 2-3 ώρες περίπου.
  6. Αφού παγώσουν καλά επικαλύπτουμε με σάλτσα φράουλας όλη την επιφάνεια της κρέμας και σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα.
Σάλτσα φράουλας: Βράζουμε τον πουρέ φράουλας με τη ζάχαρη μέχρι να δέσει για λίγο και στην συνέχεια προσθέτουμε και το λικέρ tia maria έξω από τη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε μια παχύρρευστη σάλτσα φράουλας.