Loading...
 Start Page
Η διατροφική αξία της Φέτας ΠΟΠ
Click to enlarge
Tuesday 22 Oct 2024

Λευκό Τυρί Φέτα ΠΟΠ: Ο Εθνικό Θησαυρός της Ελλάδας

Η φέτα, ή αλλιώς το λευκό τυρί, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τη διατροφή των Ελλήνων. Ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η φέτα παράγεται αποκλειστικά από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Λέσβος και η Πελοπόννησος. Αυτές οι περιοχές είναι γνωστές για την ποιότητα του γάλακτος που παράγεται από ζώα ελευθέρας βοσκής, που τρέφονται με φυσικά χορτάρια.

Ιστορία και Παράδοση

Η φέτα έχει ρίζες που φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα, αναφερόμενη ακόμα και στα κείμενα του Ομήρου. Η μοναδική γεύση της, που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλα τυριά, έχει κερδίσει φανατικούς θαυμαστές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Διατροφική Αξία

Η φέτα δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα (28 γρ.) παρέχει:

  • θερμίδες: 74
  • λίπη: 6γρ (εκ των οποίων 4,5 κορεσμένα)
  • πρωτεΐνες: 4γρ
  • υδατάνθρακες: 1.1 γρ
  • βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 14% της ΣΗΔ
  • ασβέστιο: 14% της ΣΗΔ
  • νάτριο: 13% της ΣΗΔ
  • φώσφορος: 9% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη B12: 8% της ΣΗΔ
  • σελήνιο: 6% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη B6: 6% της ΣΗΔ
  • ψευδάργυρος: 5% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη Α: 6% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη D: 3% της ΣΗΔ
  • φυλλικό οξύ: 3% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη Κ: 1% της ΣΗΔ
  • βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 4% της ΣΗΔ
  • μαγγάνιο: 1% της ΣΗΔ

Περιέχει ακόμη μια διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα από βιταμίνη Ε, σίδηρο και μαγνήσιο.

Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη B12, σελήνιο και ψευδάργυρο, προσφέροντας έτσι πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ωφέλιμα Λιπαρά

Η φέτα περιέχει επίσης ωφέλιμα λιπαρά, όπως ωμέγα 3 και ωμέγα 6. Μια μερίδα φέτας προσφέρει περίπου 73 mg ωμέγα 3 και 94 mg ωμέγα 6. Αξιοσημείωτο είναι ότι περιέχει και CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο μεταβολισμό και μειωμένο σπλαχνικό λίπος.

Πρωτεΐνες και Βιολειτουργικές Ιδιότητες

Η φέτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Μια μερίδα περιέχει περίπου 4-5 γρ. πρωτεΐνης, περιλαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η ερευνητική μονάδα πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ έχει ανακαλύψει 489 διαφορετικές βιολειτουργικές πρωτεΐνες στη φέτα, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, της χλωρίδας του εντέρου, καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Οφέλη για την Υγεία

Υγεία Οστών

Η φέτα είναι καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δύο συστατικών απαραίτητων για την καλή υγεία των οστών. Η αναλογία ασβεστίου προς φωσφόρο στη φέτα είναι ευεργετική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αντικαρκινική Δράση

Η πλούσια περιεκτικότητα της Φέτας ΠΟΠ σε ασβέστιο και βιταμίνη D, μαζί με το CLA, έχει συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση φέτας συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου, προστατεύοντας το από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Υγεία Εντέρου

Η Φέτα ΠΟΠ περιέχει το προβιοτικό Lactobacillus plantarum, το οποίο ενισχύει την υγιή χλωρίδα του εντέρου και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το στέλεχος βακτηρίων συμβάλλει στην προστασία του πεπτικού σωλήνα από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Συμπέρασμα

Η Φέτα ΠΟΠ δεν είναι μόνο ένα νόστιμο τυρί, αλλά και μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορεί να συμβάλλει στην υγεία μας. Από την εξαιρετική της γεύση μέχρι τα πολλαπλά οφέλη της για την υγεία, η φέτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής. Ενσωματώστε τη στη διατροφή σας και απολαύστε τα οφέλη της!

πηγή: Τυρί φέτα: Διατροφική αξία, ιδιότητες οφέλη

 
Copyright © 2022 - 2025 Agricultural Dairy Cooperative of Kalavryta