Λίστα αντικειμένων
Συνταγή για πορτοκαλόπιτα μα γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.
Υλικά
Για την πορτοκαλόπιτα:
1 συσκευασία φύλλα κρούστας
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
2 κ.γλ. βανίλια
300 γρ. γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο Συνεταιρισμού Καλαβρύτων
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
200 ml αραβοσιτέλαιο
Για το σιρόπι:
600 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλα
1 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα
Εκτέλεση
Για την πορτοκαλόπιτα:
Αρχικά πέρνουμε τα νωπά φύλλα κρούστας, τα τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Ψήνουμε στους 180οC για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη κρυσταλλική ζάχαρη, ένα ξύλο κανέλας και τον χυμό και ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι. Μόλις δέσουν τα υλικά και η υφή του είναι αραιή το σβήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το μείγμα της πορτοκαλόπιτας:
Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια, το γιαούρτι του Συνεταιρισμού μας και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε την μαρμελάδα πορτοκαλιού (ή πολτό πορτοκαλιού αν έχουμε) και χτυπάμε καλά με το σύρμα. Ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο και συνεχίζουμε να χτυπάμε έως ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Σταδιακά, προσθέτουμε τα ψημένα φύλλα κρούστας. Με αυτό τον τρόποη πορτοκαλόπιτα θα αφρατέψει και θα γίνουν τα φύλλα τραγανά κατά το ψήσιμο.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε αλείψει με αραβοσιτέλαιο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά η πορτοκαλόπιτα.
Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο τρυπάμε την πορτοκαλόπιτα σε όλη την επιφάνειά της με μια οδοντογλυφίδα. Τη σιροπιάζουμε αμέσως, όπως είναι καυτή, με το κρύο σιρόπι σταδιακά. Αφήνουμε λίγο να απορροφηθεί και συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το σιρόπι.
Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά
Για την πορτοκαλόπιτα:
1 συσκευασία φύλλα κρούστας
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
2 κ.γλ. βανίλια
300 γρ. γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο Συνεταιρισμού Καλαβρύτων
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
200 ml αραβοσιτέλαιο
Για το σιρόπι:
600 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλα
1 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα
Εκτέλεση
Για την πορτοκαλόπιτα:
Αρχικά πέρνουμε τα νωπά φύλλα κρούστας, τα τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Ψήνουμε στους 180οC για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη κρυσταλλική ζάχαρη, ένα ξύλο κανέλας και τον χυμό και ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι. Μόλις δέσουν τα υλικά και η υφή του είναι αραιή το σβήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το μείγμα της πορτοκαλόπιτας:
Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια, το γιαούρτι του Συνεταιρισμού μας και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε την μαρμελάδα πορτοκαλιού (ή πολτό πορτοκαλιού αν έχουμε) και χτυπάμε καλά με το σύρμα. Ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο και συνεχίζουμε να χτυπάμε έως ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Σταδιακά, προσθέτουμε τα ψημένα φύλλα κρούστας. Με αυτό τον τρόποη πορτοκαλόπιτα θα αφρατέψει και θα γίνουν τα φύλλα τραγανά κατά το ψήσιμο.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε αλείψει με αραβοσιτέλαιο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά η πορτοκαλόπιτα.
Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο τρυπάμε την πορτοκαλόπιτα σε όλη την επιφάνειά της με μια οδοντογλυφίδα. Τη σιροπιάζουμε αμέσως, όπως είναι καυτή, με το κρύο σιρόπι σταδιακά. Αφήνουμε λίγο να απορροφηθεί και συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το σιρόπι.
Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.