Loading...
 Start Page
Πρωταθλητής» στις τιμές του γάλακτος και φέτος ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων
Κλίκ για μεγέθυνση
Τρίτη 10 Σεπ 2019

Ψηλά κρατά για ακόμη μια φορά την τιμή του πρόβειου γάλακτος ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, η οποία φτάνει τα 1,07 ευρώ, μακράν η καλύτερη τιμή πανελλαδικά και με καλύτερους όρους πληρωμής.

Πρόκειται για έναν Συνεταιρισμό (με κύκλο εργασιών 28 εκατ. ευρώ (το 2018) και κέρδη μετά φόρων 1,944 εκατ. ευρώ), που διατηρεί και ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της περιοχής, με την κτηνοτροφία να αποτελεί πηγή ζωής για τα Καλάβρυτα και παρέχοντας στους κτηνοτρόφους της την καλύτερη τιμή στην ελληνική αγορά και υποστηρίζοντάς τους με ρευστότητα, καθώς επίσης με φάρμακα, εφόδια, ζωοτροφές άτοκα.

Ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου και των συμφωνιών που πρόκειται να κλείσουν οι κτηνοτρόφοι με τις γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων επισημαίνει ότι:

«Τα τελευταία χρόνια ο κτηνοτροφικός κλάδος παλεύει να επιβιώσει, βλέποντας την κατάρρευση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλατος. Οι τιμές που δόθηκαν πέρυσι οδήγησαν στην κατάρρευση του κλάδου, την έλλειψη ρευστότητας. Ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου και των «φημών» περί αύξησης της τιμής, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εξαπατηθούν αλλά και να μην υποκύψουν σε πρακτικές εκφοβισμού. Με αποφασιστικότητα και συσπείρωση ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει να δράσει ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές, να ανταμειφθεί ο κόπος του και να διατηρήσει το βιός του».

Και ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές γάλακτος προς τους κτηνοτρόφους υποχωρούν σε όλη την Ελλάδα, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων εξακολούθησε και συνεχίζει να στηρίζει και να κρατά σε υψηλά επίπεδα την τιμή του παραγωγού διατηρώντας και ενισχύοντας έτσι την κτηνοτροφική του δραστηριότητα. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αποτελούμε ένα από τα δυνατά χαρτιά του πρωτογενή τομέα τόσο της περιοχής μας αλλά και πανελλαδικά, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να διατηρήσουμε και να τονώσουμε την τοπική απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη της ντόπιας οικονομίας και τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς μας», επισήμανε ο Παύλος Σατολιάς.

Τα επενδυτικά σχέδια

Σε αυτό, καθοριστικός παράγοντας είναι και τα επενδυτικά σχέδια που ξεκινούν στην περιοχή με τον εκσυγχρονισμό της τυροκομικής μονάδας στο Σκεπαστό, μία επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ καθώς και την επένδυση 1,85 εκατ. ευρώ για σύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών στη Δάφνη.

Με την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης η επιχείρηση επιθυμεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση (κύρια από το εξωτερικό) για παραγωγή τυριού στον κλάδο του γάλακτος, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων, ανταποκρινόμενη έτσι στις απαιτήσεις των καταναλωτών κάνοντάς τα πιο ελκυστικά μέσω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας τους.

Ταυτόχρονα, με τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών και συνοδευτικών υποδομών, την ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, την προστασία της ανθρώπινης υγείας και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής ροής, θα γίνει επέκταση κατά 3.000 τ.μ. των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει νέες κτιριακές υποδομές, καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, ενώ ο βιολογικός καθαρισμός θα επεκταθεί και θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής βιοαερίου που θα χρησιμοποιείται για καύσιμη ύλη.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία σύγχρονου συσκευαστηρίου των τυροκομικών προϊόντων στο χώρο των ψυκτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Αγίας Άννας στο Σκεπαστό.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο, αναμένεται να συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας του δήμου Καλαβρύτων καθώς η προβλεπόμενη απασχόληση θα είναι αυξημένη κατά 1,0 ΕΜΕ σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση πριν, ενώ άνω του 30% και ίσο με 50% ( = 0,5 ΕΜΕ) από το νέο προσωπικό θα είναι πτυχιούχοι εξειδικευμένοι, αφού θα εμπλέκονται με το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό.

 

Κωνσταντίνου Φάσσου & Αγίας Λαύρας, Τ.Κ. 25001, Καλάβρυτα // Τηλέφωνο: 26920 23013, 2692024124, 2692022628// Email: easkalavriton@otenet.gr // Like us on Facebook

© Copyright 2018 - 2021 Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων