Loading...
 Start Page
 

Διαδικασία Παραγωγής Φέτας ΠΟΠ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Το γάλα που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων του Συνεταιρισμού, συλλέγεται από φάρμες της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων. Τα βυτία συλλογής γάλακτος φτάνουν σε κάθε χωριό και συλλέγουν το φρέσκο και ποιοτικό γάλα των κτηνοτρόφων, συμβάλλοντας στην διατήρηση της ζωής στα μικρά αυτά μέρη. Καθημερινά ελέγχεται η ποιότητα του συγκομιζόμενου γάλακτος και οι κτηνοτρόφοι καθοδηγούνται ώστε να παραδίδουν ασφαλές και ποιοτικό γάλα.

ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ

Το νωπό γάλα, αφού ελεγχθεί, προχωρά στο στάδιο της παστερίωσης, η οποία αποτελεί την πιο σημαντική διαδικασία της τυροκόμησης και ελέγχεται συνεχώς. Το παστεριωμένο γάλα αφού ελεγχθεί, προχωρά στο στάδιο της τυροκόμησης.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Το παστεριωμένο γάλα προχωρά στο στάδιο της τυροκόμησης και αφού βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία, προστίθεται η καλλιέργεια των ωφέλιμων μικροοργανισμών και η πυτιά. Τα δύο αυτά συστατικά θα βοηθήσουν στην μετατροπή του γάλακτος σε τυρί. Έπειτα, αφού πήξει το γάλα, θα διαιρεθεί σε μικρά κομμάτια και θα διαχωριστεί το πήγμα από το τυρόγαλο. Το πήγμα θα τοποθετηθεί σε καλούπια προς στράγγιση και το τυρόγαλο θα προωθηθεί για την παραγωγή μυζήθρας.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ

Το πήγμα γάλακτος, με τη μορφή μικρών κομματιών, θα εισρεύσει στα καλούπια στα οποία θα παραμείνει μέχρι να γίνει η στράγγιση του τυρογάλακτος. Τα καλούπια δίνουν μορφή στο τυρόπηγμα ανάλογα με το μέσο συσκευασίας που θα χρησιμοποιηθεί π.χ. ξύλινο βαρέλι (σφηνοειδές σχήμα) ή λευκοσιδηρό δοχείο (ορθογώνιο σχήμα).

ΣΤΡΑΓΓΙΣΗ

Τα καλούπια τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο και αφήνονται προς στράγγιση για συγκεκριμένο διάστημα και υπό κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Πραγματοποιείται και αναστροφή αυτών ώστε να γίνει σωστή στράγγιση από όλη τη μάζα του τυροπήγματος.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Μετά τη στράγγιση το τυρί εξάγεται από τα καλούπια και τοποθετείται στα μέσα συσκευασίας, τα οποία είναι το ξύλινο βαρέλι και το λευκοσιδηρό δοχείο. Προστίθεται αλάτι και άλμη, αντίστοιχα, σφραγίζονται και οδηγούνται σε θαλάμους ωρίμανσης.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Η ωρίμανση της φέτας ΠΟΠ γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση διατηρείται στους 18οC με υψηλή σχετική υγρασία θαλάμου, μέχρι την πτώση του pH του. Το τυρί ελέγχεται και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, περνάει στη δεύτερη φάση κατά την οποία διατηρείται υπό ψύξη. Και οι δύο φάσεις ολοκληρώνονται στους δύο μήνες από την παραγωγή της φέτας. Με το πέρας των δύο μηνών, η Φέτα ΠΟΠ είναι έτοιμη προς κατανάλωση.

 
© Copyright 2022 Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων